בית  >  כתבות  > UX תחת אש

UX תחת אש

Nico Gold, 6/8/2014. 2 תגובות.

סבב ההסלמה האחרון העמיד במרכז השיח שני נושאים: את חוסנו של העורף ואת הטכנולוגיות החדשות שמשמשות ללחימה. רבות כבר דובר על העורף ועל התגייסותם של תושבי ישראל למען המלחמה. כמות השוקולדים והתחתונים שנשלחו לחיילים בדרום מחממת את הלב.
הפעם, אנחנו גם עדים ליכולות טכנולוגיות חדשות. אני לא מדבר רק על כאלה שמגינות על הלוחמים או על העורף ביירוטים, כמו "כיפת ברזל" ו"מעיל רוח" (מערכת ההגנה לטנקים). כמאפיין UX דווקא מעניינים אותי פתרונות תוכנה, אפליקציות ותוספים.

כאשר מדינה שלמה כמעט נמצאת תחת אש, כולנו רוצים להרגיש מוגנים ולדעת בכל רגע, שהקרובים לנו בריאים ושלמים. מה יותר מרגיע מלהישאר מעודכנים? אנחנו צופים בחדשות באדיקות ומאזינים לרדיו כדי לדעת בדיוק איפה הופעלה אזקה ומתי. לא משנה מה קורה וכמה המצב גרוע, אנחנו יכולים תמיד לסמוך על זה שיש לנו סמארטפון בכיס והוא מגן עלינו.

טבלת דירוג הורדות בחנות האפליקציות

טבלת דירוג הורדות בחנות האפליקציות של גוגל

טכנולוגיה בשעת חירום

מספר מפתחים זיהו את הצורך ופיתחו שלל אפליקציות, תוספי דפדפן ויישומי מחשב שנותנים מענה לצרכים שונים בשעת חירום. מאחר ואפליקציות אמורות לעזור לנו להתגונן, אנחנו מצפים שיחזקו אצלנו את תחושת הביטחון ויורידו את מפלס החרדה. התקנתי לעצמי את שלל התוספים, התוכנות והאפליקציות שמצאתי. ניסיתי, רשמתי ובעיקר חוויתי. הבאתי לכם את המיטב, עם התייחסות אל ההיבטים הבאים:

  • האם האפליקציה השיגה את מטרתה?
  • האם היא העלתה את תחושת הביטחון?
  • האם היא הורידה את רמת החרדה?
  • בתכלס, איך הייתה חווית השימוש?

איפה המרחב המוגן?!

הדבר הראשון שעניין אותי – מיקום המקלט הקרוב לביתי. מצאתי את התשובה באפליקציות מקלט-לי ו- Shelter:

Shelter מול מקלט-לי. שתי האפלקיציות דומות מאוד

Shelter מול מקלט-לי. שתי האפלקיציות דומות מאוד

מקלט-לי ו-Shelter

האפליקציות מציגות רק מרחבים מוגנים ציבוריים שברשות עיריית תל אביב. לא הייתה שום דרך לגלות אם בבניין מגורים סמוך קיים מקלט זמין. כמו כן, לא הוצגו מקומות נוספים שמשמשים כמקלט. למשל, החניון התת קרקעי במגדל פרישמן לא הוצג באפליקציה, למרות שהוא משמש כמרחב מוגן לכמות גדולה מאוד של אנשים מכל הרחובות הסמוכים.

  • המטרה: מציאת המרחב המוגן הקרוב ביותר.
  • האם המטרה הושגה? המקלט נמצא, אם כי נשלחתי לאחד די רחוק.
  • רמת החרדה: כמעט ללא שינוי. ירידה קלה מאוד.
  • רמת בטחון: עלתה באופן זניח.
  • חווית שימוש: בשתי האפליקציות חשבו יותר על שימושיות (שהיא טובה אבל לא מעולה) מאשר על חוויית המשתמש. המסך הראשי עושה את העבודה אבל לא מעניק שום ריגוש. האפליקציות לא מספקות תגמול על פעולות שביצע המשתמש ולא נוצר תמריץ לשימוש חוזר. את שתי האפליקציות מחקתי תוך זמן קצר.

יש אזעקה?! לא שומעים!

לא חסרות נסיבות שימנעו ממך לשמוע את האזעקה: נסיעה ברכב, האזנה למוזיקה, שינה או צופר שממוקם רחוק ממך. לי אישית זה קרה מספר פעמים. מאוד מבהיל לגלות שהיה יירוט או נפילה רק אחרי שמרגישים הדף או שומעים רעש חזק. הפתרון המתבקש – אפליקציית התראות בזמן אמת. המכשיר נמצא קרוב אליך, כך שתוכל לשמוע את ההתראות. מלבד זה, ההתראות מופיעות גם באופן ויזואלי, מה שפונה לחוש נוסף במקרה וחוש השמיעה טרוד במשהו אחר.

Red Alert וצבע אדום. ריבוי ההתראות העלה את מפלס החרדה

Red Alert וצבע אדום. ריבוי ההתראות העלה את מפלס החרדה

צבע אדום

במקור האפליקציה פותחה לצורכי הסברה ואינה מסתמכת על ממשקי פיקוד העורף. למרות זאת תחילת החוויה הייתה חיובית מאוד. מיד עם ההתקנה התחלתי לקבל התראות על צבע אדום. נעשה שימוש בצליל מוצלח, כזה שמתריע אבל לא מלחיץ מדי ונוצר רושם של דיווחים אמיתיים ואמינים. תוך זמן קצר האפליקציה מילאה את סרגל ההודעות של המכשיר באייקונים אדומים ובדיווחים על אזעקות באזור עוטף עזה. רמת החרדה התחילה לעלות.

כשלים בתכנון ועיצוב הממשק ניתן לראות כבר במסך הראשי. הגופן היה קטן למדי והקשה על ההבנה הבסיסית – האם האזעקה המוצגת רלוונטית למיקום שלי או לא – דבר הפוגע בתחושת הביטחון. אמנם קיימות באפליקציה יכולות סינון במסך הגדרות, אך השימוש בהן חשף כשלים נוספים בתכנון הממשק.
בחירת יישובים מתבצעת מתוך רשימה ארוכה, הישובים לא סודרו כמתבקש לפי א"ב, הניווט יכול להתבצע אך ורק על ידי גלילה שנראית אין סופית. לא הייתה אפשרות לנקות סימון מכל הישובים – נאלצתי לעבור ולסמנם אחד אחד.

  • מטרה במקור: לשמש כלי הסברה על מצבם של תושבי הדרום.
  • מטרה בפועל: קבלת אזעקות בזמן אמת.
  • האם המטרה הושגה? מטרת ההסברה הושגה בהצלחה. ככלי להתראות זמן אמת קיבלה ציון בינוני ומטה, בעיקר בשל העמסה במידע לא רלוונטי.
  • רמת החרדה: עלתה משמעותית
  • תחושת בטחון: נפגעה
  • חווית משתמש: בעייתית מאוד! כשלים בתכנון ממשק המשתמש, גופן קטן ולא קריא, גישה לא נוחה להגדרת אזור נבחר. אי דיוק בהתראות עצמן פוגעות ברמת האמון באפליקציה. בשורה התחתונה, חוץ מלהפחיד, דבר שאולי משרת את הצורך ההסברתי, לא מצאתי לנכון להמשיך ולהשתמש באפליקציה.
אף אחת מהאפליקציות לא איפשרה קבלת התראות על פי איתור מיקום המכשיר

אף אחת מהאפליקציות לא איפשרה קבלת התראות על פי איתור מיקום המכשיר

 

Red Alert

מדובר באפליקציה שונה למדי מאחותה בעלת השם העברי. לעומת צבע אדום, Red Alert נמצאה כאמינה הרבה יותר. האפליקציה מספקת נתונים קריטיים בזמן אמת. הטקסט נוח יותר לקריאה, הגופן קריא ובגודל הנכון. בתחתית המסך נמצא כפתור שליחת הודעה "אני בטוח", דבר שימושי בשעת חירום כאשר בני משפחה מרוחקים זה מזה.

קיימות אפשרויות הגדרת רטט, קביעת התראה קולית למרות שהטלפון במצב שקט (מעולה ללילות), אפשרות להגדיר את אפליקציית WhatsApp כברירת מחדל לשליחת ההודעה "אני בטוח". ניתן להגדיר קבלת התראות עבור מספר אזורים, לדוגמה אם אני עובד בתל אביב וגר באשקלון. כמו כן ניתן לבחור ישובים ספציפיים לקבלת התראות רק בהם.

גם באפליקציה הזו נתקלתי בבעיית הבחירה של יישוב מתוך רשימה ארוכה ולא מסודרת. יחד עם זאת, המפתחים הוסיפו אפשרות הקלדה, פתרון יעיל בהחלט אך הוא אינו בולט לעין ולקח זמן להבחין בקיומו.

  • מטרה: לשמש כלי התראה בזמן אמת
  • האם המטרה הושגה? המטרה הושגה בהצלחה
  • רמת החרדה: עלתה (כנראה בגלל המודעות לריבוי ההתרעות)
  • תחושת בטחון: עלתה
  • חווית משתמש: טובה. מספקת את הדרוש בצורה פשוטה ומדויקת. הממשק ידידותי ונגיש עם יכולות רטט וגופנים גדולים. האפליקציה הטובה ביותר מבין אלו שבחנתי.

סיכום והצעות לשיפור – הלוואי שלא נצטרך אותן יותר!

בעידן הסמארטפונים, כאשר המחשב שבכיס מלא בסנסורים ויכולות מובנות, לא ברור מה הסיבה בגינה המפתחים דילגו על החיישן הכי רלוונטי – הג'י פי אס. בשעת חירום מיקומו של המכשיר הוא מידע ששווה זהב. אנחנו לא סטטיים כמו פעם. במהלך היום, חלקנו יכולים לעבור עשרות קילומטרים מעיר לעיר ומאזור עם רמת סיכון אחת לאחרת.
בנוסף, באזורים שונים משתנה פרק הזמן העומד לרשותנו לטובת מציאת מחסה. מאוד יעזור אם הטלפון יציג את מספר השניות שנשאר לנו למצוא מחסה. כך שגם אם אין לנו מספיק זמן להסתתר, נוכל לשכב על הקרקע ולצמצם את הסיכוי הפוטנציאלי להיפגע מרסיסים.
מה קורה אם החלטנו לישון בממד? בתסריט כזה לא נרצה לקבל התראות בזמן השינה. אופציית "אני בממד" עם טיימר שמבטל אוטומטית האזעקות לפרק זמן מוגדר מראש היה עוזר בהחלט.

לסיכום, כנראה שהשימוש באפליקציות נועד להביא לתחושת שליטה. בפועל מושגת תחושה כזו, אך בהסתכלות פנימה כולנו יודעים שזו תחושה פיקטיבית. אפשר רק לקוות שיהיה שקט. כזה שיאפשר למפתחים ליצור אפליקציות שמחות יותר.

 

ניקו גולד הוא בוגר ממר"ם ומוסמך UXV. בעל ניסיון של יותר מעשור בתחום תוכנה, מ"מ, ו-UX. לאורך כל הדרך, מאמין ודוגל בפתרונות פשוטים לבעיות מורכבות. היום מייעץ ומאפיין UX בחברת טיאוקו, מומחה בניהול שירותי IT.

כתבות בנושאים דומים



תגובות

2 תגובות לכתבה

כתיבת תגובה

לא יוצג בשום מקום

לא חובה

רוצים שהתמונה שלכם תופיע עם התגובה? העלו אותה ל-Gravatar.

שלח