בפעם הראשונה ששמעתי את המילה מייקר (Maker) זה נשמע לי כמו סוג של כינוי גנאי של ילדים. משהו בדומה לחנון. אבל שלוש שנים אחרי, כשאני עמוק בתוך עולם המייקרים אין לי ספק שגם אם המילה "מייקר" אינה מוכרת באקדמיה ללשון, בשנים הקרובות היא תהיה שגורה על כל לשון. המייקר הוא אדם בעל סט יכולות מגוון, שחולש הן על העולם הדיגיטלי והן על העולם הפיזי. מייקר הוא למוצרים פיזיים מה שהגיק (החנון) הוא לעולם המחשוב. מייקר הוא אדם שיוצר בשילוב העולם הטכנולוגי, החברתי והחומרי. מייקר הוא יזם, חולם וממציא.
מדפסות תלת ממד ואינטרנט
יוצרים היו מאז ומעולם. הם עשו זאת בבית, בגראג', בסדנאות עבודה. הם השתמשו בכלי נגרות, פרזול, מכניקה ואלקטרוניקה. אז מה השתנה? למה רק בשנים האחרונות פרץ המושג לתודעה הציבורית? במה שונה המייקר של היום מזה של אתמול?
בראש ובראשונה הכלים השתכללו. הכלים של היום מאפשרים לנו מגוון יכולות שלא היו בעבר. המרכיב הפיזי לא מהווה חסם. המחשב יכול לשלוט בהכל. היכולת לשלב יצירה פיזית של מוצרים באמצעות כלי ייצור דיגיטליים, כמו מדפסות תלת ממד, CNC ומכונות חיתוך לייזר, עם עולם המחשוב ובקרים ממוחשבים, יצר מציאות בה כמעט אין מגבלות לייצור.
לכלים אלו נוספו הרשתיות והחיבוריות. המייקר של היום הוא חיית אינטרנט. הוא יודע איך ואיפה לחפש פתרון לכל בעיה. חלק מהפתרונות מצויים אצל החברים שלו או בקהילת המייקרים ואין יותר קל מלזרוק פוסט בפייסבוק, טוויטר, פורומים וכו' כדי לפתור בעיה שבעבר היה לוקח שבועות או חודשים להתגבר עליה.
יצירה שיתופית
מייקרים נהנים היום מעלייה בגישת ה'מקור הפתוח' (open source). הרעיון הוא שבמקום להגן על כל פיתוח באמצעות קניין רוחני, הקהילה משתפת פיתוחים ומאפשרת לחבריה לשפר אותם, ללא תביעת בעלות. התנאי היחיד הוא שיתוף הדדי. גישה זו, שהתחילה בתוכנה ועוברת לחומרה, מאפשרת קצב התקדמות חסר תקדים מבחינת טכנולוגיה ומוצרים. זאת, בשעה שעשרות אלפי מייקרים יכולים לעבוד ולחפש שיפורים ופיתוחים בבת אחת.
אולי הדבר החשוב מכל, הוא שהמייקר של היום הוא המענה האולטמטיבי לתופעה העולמית של שינוי בקצב השינוי. העולם שלנו משתנה באופן תדיר. הקישוריות באמצעות האינטרנט, הפצת המידע, big data, תשתיות התחבורה ותהליכים מקרו כלכליים יוצרים האצה משמעותית בקצב השינוי. קצב השינוי הגבוה מחייב אותנו לפתח יכולות למידה ולהסתגל בצורה מהירה הרבה יותר. מי שלא יודע להקליד על מקלדת במעבד תמלילים לא יתקבל לעבודה או יאבד את מקום העבודה שלו לטובת זה שיודע. מי שלא יודע לחפש באינטרנט ברמה מקצועית הוא לא רלוונטי לשוק התעסוקה.
מייקרים הם בעלי הכישורים המתאימים להתמודד עם המגמה הזו. תחושת המסוגלות, הרשתיות, היכולת לתמרן בין נושאים ולעשות שימוש בכלים שונים והסקרנות האינסופית, הם המפתח ללמידה ולהסתגלות בקצב גבוה. מי שלומד ומסתגל מהר יותר נותן לעצמו יתרון משמעותי בעולם של היום ויתרון זה שם המשחק.
לפני מספר ימים סיפרה לי אמא לילד בן 8 שהיא רוצה שהבן שלה יגדל ויהיה לא רופא או עורך-דין… אלא מייקר. ועם אמא כידוע לא מתווכחים.
הכותב, רואי קידר, הוא מנכ"ל ומייסד רשת XLN, שהקימה ומנהלת מרחבים טכנולוגיים עבור מייקרים בכל רחבי ישראל. הרשת מפתחת ומעבירה תוכניות חינוכיות, קורסים והכשרות למייקרים ולציבור הרחב במגוון של תחומים.
ממשקים ליצירה – מפגש ערב עם סרט ותערוכה
מפגש הערב הבא שלנו יעסוק בתנועת ה-makers וההשראה שהיא יכולה לספק לתחום חוויית המשתמש. הערב יכלול הקרנת סרט, תערוכה והרצאה. הכניסה לאירוע הינה ללא תשלום אך יש צורך בהרשמה מראש. לאור כמות הנרשמים באירוע האחרון, נמליץ להירשם בהקדם.