פורסם במקור ב- UIE על-ידי Jared Spool, ספטמבר 2011.
לפני מספר שנים, כשרק התחלנו לעבוד על מערכות מחשב, עלתה השאלה: כיצד אנשים משתמשים באפשרות הניתנת להם, להתאים את הגדרות התוכנה לצרכיהם האישיים? אני מדבר על כל אותן הגדרות בחירה, שמירה ותצוגה הנמצאות בדרך כלל תחת קטגוריה: "אפשרויות".
בכדי לענות על שאלה זו, ערכנו ניסוי קטן. בזמנו, מעבד התמלילים 'Word' איחסן את הגדרות התוכנה בקובץ אחד שנקרא משהו כמו config.ini. ביקשנו מכל מי שהכרנו, פחות או יותר, למצוא במחשב שלהם את הקובץ הזה ולשלוח לנו אותו במייל. לשמחתנו, כמה מאות אנשים שיתפו פעולה ושלחו לנו חזרה את הקובץ האמור.
עם קבלת כל הקבצים, כתבנו תוכנה קטנה שעברה על כולם וניתחה את המידע המוצפן בהם. התוכנה ספרה כמה אנשים שינו לפחות אחת מ- 150 האפשרויות שניתנו לשינוי בזמנו ב- 'Word', ואיזה אפשרות הם שינו.
תוצאות הבדיקה הפתיעו אותנו מאד. פחות מ5% מהמשתמשים שבדקנו שינו את אפשרויות ברירת המחדל שהגיעו עם התוכנה. יותר מ95% מהמשתמשים שמרו על מערך האפשרויות שהגיע כברירת מחדל.
ממצא זה היה מפתיע במיוחד משום שעבור רוב המשתמשים, חלק מברירות המחדל של המערכת היו פחות טובות באופן מובהק. לדוגמה, לתוכנה היתה היכולת לשמור את העבודה על מסמך באופן אוטומטי במהלך ההקלדה בכדי למנוע איבוד מידע במקרה של כשל במערכת. בהגדרות ברירת המחדל אפשרות זו לא היתה מופעלת. בכדי לאפשר שמירה אוטומטית, על המשתמשים היה להפעיל אפשרות זאת באופן אקטיבי. כמובן, נובע מכך ש95% מהמשתמשים עבדו עם 'Word' ללא שמירה אוטומטית.
כאשר ראיינו כמה מהמשתמשים, כולם אמרו לנו את אותם דברים: הם הניחו שמיקרוסופט מוכרת את מעבד התמלילים שלה עם אפשרות השמירה האוטומטית כבויה מסיבה מסוימת, ולא ראו עצמם מספיק מומחים בכדי לשנות הגדרה זו. "מיקרוסופט בודאי יודעים מה הם עושים" היתה תשובה ששמענו ממספר משתמשים.
כשניסינו להבין מה ההגיון העומד מאחורי ההחלטה של מיקרוסופט לשמור אפשרות חשובה כזו במצב כבוי כברירת מחדל, חשבנו שאולי נלקחו בחשבון משתמשים בעלי מחשבים איטיים או דיסק קשיח בעל קיבולת מוגבלת. לשמירה האוטומטית יש השלכות על ביצועי התוכנה, לכן ההשערה שלנו היתה שמיקרוסופט ביצעה אופטימיזציה עבור מערכות מחשב חלשות, בהנחה שמשתמשים אשר להם מערכות מתקדמות יותר, יפעילו בעצמם את אפשרות השמירה האוטומטית.
מכיוון שהיו לנו חברים במיקרוסופט, שאלנו אותם על הבחירה לספק את תוכנת 'Word' עם אפשרות השמירה האוטומטית כבויה. הסברנו להם את ההשערה שלנו בדבר אופטימיזציה עבור מחשבים חלשים. החברים שלנו התעניינו אצל צוות הפיתוח של 'Word' ומצאו שההשערה שלנו אינה נכונה.
מסתבר שהסיבה שאפשרות זו לא הופעלה בגרסה הספציפית שבדקנו אינה קשורה כלל לצרכים של המשתמשים. במקום זה, מסתבר שאחד המפתחים קיבל החלטה בשלב הפיתוח לספק את קובץ ה-config.ini עם ערכי "אפס" מתוך הנחה שבשלב מאוחר יותר בפיתוח, מישהו בוודאי יחליט מהם ערכי ברירת המחדל ה"אמיתיים" שצריכים להיות. כמובן שזה מעולם לא קרה. איש לא התפנה לטפל בזה, וההחלטה שאותו מפתח קיבל נשארה על כנה.
מכיוון שהספרה "אפס" הבינארית משמעותה "Off", אפשרות השמירה האוטומטית, יחד עם עוד הרבה אפשרויות אחרות, לא הופעלה כלל. ההנחה של המשתמשים שמיקרוסופט השקיעה מחשבה בבחירת הערכים הנכונים עבור אפשרויות ברירת המחדל בתוכנה, הוכחה כשגויה.
ביקשנו מקבוצת האנשים שבדקנו גם פרטי רקע כלליים, כמו גיל ומקצוע, בכדי לראות האם יש משמעות לנתונים אלו בהקשר הבחירה שלהם לשנות או לא לשנות את ערכי ברירת המחדל. ובכן, לא היתה כלל משמעות לגיל או למקצוע, למעט קבוצה אחת של משתמשים שכמעט תמיד שינתה את הגדרות ברירת המחדל של התוכנה: מתכנתים ומעצבים. קבוצה זו שינתה יותר מ- 40% (ואחדים אף שינו 80%) מהגדרות ברירת המחדל.
נראה שמתכנתים ומעצבים אוהבים להתאים את סביבת העבודה לצרכים שלהם. טוב. זה די ברור. אולי זאת הסיבה שהם בחרו במקצוע זה מלכתחילה?
(הערה חשובה: אם אתם מעצבים או מתכנתים אז אתם לא כמו רוב האנשים. רק בגלל שאתם משנים את הגדרות ברירת המחדל במערכת עליה אתם עובדים, אין זה אומר שהמשתמשים שלכם יעשו אותו דבר, אלא אם כן גם הם מעצבים או מתכנתים.)
במהלך השנים חזרנו על הניסוי הזה בגרסאות שונות. מצאנו שהתוצאות עקביות: לעתים נדירות משתמשים משנים את הגדרות ברירת המחדל בכל מערכת נתונה.
האם בחנתם פעם מה עושים המשתמשים שלכם עם אזור ההגדרות בתוכנה?
כמה מהם שינו את הגדרות ברירת המחדל?
האם הגדרות ברירת המחדל שהחלטתם עליהן הן ההגדרות האופטימליות?
האם מסכי ההגדרות בתוכנה מסבירים את ההשלכות של בחירה כזאת או אחרת?
–
מאמר זה תורגם ברשות מ User Interface Engineering. למידע נוסף, בקרו ב http://www.uie.com
This article is translated with permission by User Interface Engineering. For more articles and information, please visit http://www.uie.com